SEjarah

SEJARAH SARANG BURUNG WALIT.

 Sarang burung dianggap makanan lazat di kalangan orang kaya dan diraja pada masa itu. Penggunaan sarang burung walit telah wujud sejak dinasti Tang, Ming dan Qing di China dengan catatan terdahulu yang didokumenkan mengenai perdagangan sarang burung walit yang terdapat dalam jurnal peniaga Cina dan penjelajah, Admiral Chen Ho pada tahun 1500-an. Secara tradisinya digunakan sebagai makanan istimewa, sarang burung walit juga merupakan bahan penting dalam perubatan tradisional Cina untuk meningkatkan kesan kesihatan dari meningkatkan kulit dan menguatkan sistem imun.

 

Sejarah Industri Sarang Burung di Malaysia.

 Amalan menuai sarang burung dari gua-gua batu kapur sejak berabad-abad yang lalu oleh penduduk tempatan yang tinggal di sepanjang pantai Semenanjung Malaya dan negeri-negeri Pulau Borneo Sarawak dan Sabah. Amalan penuaian sarang gua bermula di Gua Niah, Sarawak lebih daripada 100 tahun lalu (1878).

 

 Amalan menggalakkan burung walet yang membina sarang burung yang dimakan bermula lebih dari 60 tahun yang lalu oleh petani yang kemudiannya menyebar ke seluruh Kepulauan Melayu. Di Malaysia, rekod penubuhan rumah pertanian burung telah bermula kira-kira 50 tahun yang lalu hanya terhad kepada menuai sarang burung di bangunan lama yang tidak didiami. Inovasi yang dibangunkan dengan memperkenalkan panggilan burung telah dimajukan selepas itu dengan memanjakan premis rumput di seluruh negara. Sehingga kini terdapat lebih 50,000 rumah sarang burung di Semenanjung Malaysia dan kira-kira 3,000 di Sabah dan Sarawak. Singapura, Hong Kong, Taiwan dan China adalah pengimport utama sarang burung dari Malaysia terutamanya dalam bentuk sarang burung mentah dan tidak dibersihkan.

 

 Industri burung walit yang lebih teratur bermula pada tahun 1990 apabila rumah kedai ditukar menjadi rumah burung dengan pengubahsuaian dalaman bangunan selain memperkenalkan birdcall buatan yang menyerupai tertekan atau sedikit baru (burung walit kelahiran baru). Kerajaan Malaysia melalui kerajaan perbandaran tempatan mengawal penukaran bangunan. Pada tahun 2003, Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Kementerian Pertanian mula membangun garis panduan untuk peternakan, penuaian, pemprosesan dan pembuatan sarang burung walit untuk digunakan secara sukarela oleh pengendali. Walau bagaimanapun, pada tahun 2008, garis panduan yang lebih terperinci dan menyeluruh telah dibangunkan yang menerima pengesahan Kabinet Malaysia pada bulan April 2009 yang telah mengamanahkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar untuk memainkan peranan agensi utama untuk menerajui pembangunan industri sarang burung walit moden seperti yang dilihat hari ini.

gallery/image68
gallery/pic35
gallery/ebn4
gallery/pic22
gallery/pic25
gallery/pic23
gallery/pic24