pemakanan

gallery/pic33
gallery/pic34
gallery/ebn2

FAEDAH KOMPONEN NUTRISI.

 Komponen nutrien utama sarang burung walit adalah protein tinggi dan karbohidrat, dan unsur-unsur surih penting seperti kalsium, sodium, magnesium, zink, mangan dan besi.

 

 

Kandungan pemakanan.

 Kesan sarang burung walit pada gen global dan ekspresi protein sel stem mesenchymal manusia jeli yang berasal dari Wharton. kesan potensi ubat sarang burung yang boleh dimakan termasuk peningkatan proliferasi sel, fungsi imun yang lebih baik dan penyembuhan luka yang digalakkan.

 

 Sarang burung yang boleh dimakan terutamanya terdiri daripada rembesan kelenjar saliva sarang burung walit mas (Aerodromus Fuciphagus) yang telah digunakan selama berabad-abad sama ada sebagai tonik atau makanan kesihatan. Pengamal Perubatan Tradisional Cina percaya sarang burung ini boleh membantu menyembuhkan penyakit terutama yang berkaitan dengan paru-paru. Sarang burung walit juga berguna untuk industri kecantikan dan estetik.

 

 Sejak dinasti Tang (618-708 AD), sarang burung walit telah diiktiraf sebagai makanan tambahan penting dalam masakan Cina dan farmaseutikal. ia disediakan dengan cara mendidih berganda bersama-sama dengan gula batu untuk menghasilkan makanan istimewa gastronomi dan secara tradisinya orang Cina akan menggunakan makanan tonik ini dalam bentuk sup sarang burung walit yang halus dan berfungsi sebagai ubat untuk pelbagai tujuan. Beberapa buku perubatan tradisional Cina awal menyebutkan kesan positif makanan alternatif ini sebagai ubat dalam rawatan selesema dan pernafasan, dan mengurangkan batuk. Sesetengah kesan menguntungkan sup ini yang dituntut adalah anti-penuaan, anti-kanser, penggalak daya tahan tubuh, mucolytic, tuberkulosis, ulser gastrik, hematemesis, afrodisiak, disfungsi ginjal, asma, batuk dan tenaga dan perangsang metabolisme. Walaupun beberapa faedah dari penggunaan sarang burung walit telah dibuat, ini masih terhad bilangan penerbitan saintifik yang dilaporkan untuk membuktikan dakwaan tersebut. Oleh itu, kajian ini telah direka untuk membuktikan penglibatan sarang burung walit dalam mengurangkan kolesterol dalam sel mamalia terutamanya sel hati manusia.

gallery/pic27
gallery/pic26
gallery/pic29
gallery/pic28