kemudahan kami 

 

 

 Kami menghasilkan sarang burung dan menyediakan kemudahan infrastruktur serta panduan Amalan Kebersihan Veterinar Baik di barisan pengeluaran.

 

 Proses membersihkan sarang burung walit termasuk merendam, membasahi, meredakan, menghilangkan kotoran dari sarang burung untuk mendapatkan produk yang berkualiti dan selamat. Kenal pasti prinsip-prinsip penting GVHP yang terpakai dalam penubuhan makanan termasuk bahan-bahan yang masuk melalui pelanggan, untuk mencapai matlamat memastikan produk itu selamat dan sesuai untuk penggunaan manusia. Pelabelan produk memastikan pengguna mempunyai maklumat yang jelas dan mudah difahami; membolehkan untuk melindungi produk adalah jaminan.

 

 Garis Panduan ini telah dibangunkan oleh pasukan saintis dan pakar teknikal dari lebih 20 agensi kerajaan dan institusi persendirian atau persatuan. Aspek mengawal pemprosesan sarang burung walit telah dibangunkan dengan kerjasama dari Jabatan Piawaian yang menggambarkan aspek perancangan kilang pemprosesan yang memenuhi syarat untuk memperoleh pengiktirafan Amalan Pengilangan Baik untuk sarang burung walit dibersihkan dan tidak dibersihkan. Semua premis ladang dan kilang pemprosesan telah didaftarkan di bawah DVS yang memantau pematuhan mereka dalam semua aspek operasi mereka untuk memenuhi piawaian GAHP dan GMP yang diterima.

 

 Standard ini mula dibangunkan pada tahun 2005 dan bertambah baik pada tahun 2007 bersama dengan Standard GAHP oleh Kumpulan Kerja di Sarang Burung Walit Swiftlets Ranch di bawah kuasa Jawatankuasa Standard Industri Pertanian. Versi manual ini diterbitkan pada tahun 2010 yang menerangkan semua aspek perancangan, pembinaan, instrumentasi, pemprosesan dan operasi kawalan kualiti serta penyelenggaraan premis yang memenuhi objektif keselamatan makanan dan industri yang mampan.

 

 Manual ini memberikan penerangan yang tepat tentang sarang burung walit yang dihasilkan oleh peternakan burung walet untuk kedua-dua sarang mentah yang tidak dibersihkan dan sarang dibersihkan. Ia juga menetapkan keperluan kualiti dan ketulenan untuk sarang burung walit mentah dari perspektif beban mikrob / kontaminasi, kandungan nutrisi (protein, mineral, kelembapan) dan pencemaran dari logam berat (plumbum, arsenik, raksa, kadmium dan logam lain di bawah kawalan Kementerian Kesihatan Malaysia (Akta Makanan 1985 dan Peraturan Makanan 1985) dan residu (terutamanya nitrit (NO2) dan nitrat).

 

gallery/image53
gallery/wap5
gallery/logo

MENGENAI KAMI

SYARIKAT PERNIAGAAN SEN TAK

PREMIS PEMPROSESAN SARANG BURUNG WALIT

 Kami adalah pengilang sarang burung walit dan mengedarkan makanan kepada mereka yang membeli untuk jualan semula atau penggunaan perniagaan. Kami akan membina perniagaan dari awal dengan keuntungan atau penyediaan.

gallery/wap1

SYARIKAT

PERNIAGAAN

SEN TAK

 

PREMIS PEMPROSESAN

SARANG BURUNG WALIT