sarang burung walit mas

 Burung walit mas membina sarang mereka menggunakan cecair yang dikeluarkan dari kelenjar air liur mereka, yang mengeras pada pendedahan ke udara. Terdapat dua spesies burung walet penghasil sarang yang boleh dimakan, iaitu aerodramus fuciphagus dan Aerodramus maximus, kedua-duanya biasanya terdapat di negara-negara Asia Tenggara. Sarang burung walit yang boleh dimakan dituai dari gua dan sarang burung dari premis yang dibuat khas untuk industri burung walit.

gallery/image56

 Sarang burung walit yang terdapat di Malaysia adalah dari spesies burung walet. Saiz mereka adalah tentang burung gagak dengan sayap lebar yang lebih luas daripada merpati. Burung walit mas memberi makan kepada serangga yang ditangkap dalam penerbangan seperti dari semut bersayap perintah, tawon, lebah, lalat, kumbang kecil, leafhoppers dan mayflies. Mereka membina sarang mereka dengan helai tepung kanji seperti air liur yang dihasilkan oleh sepasang kelenjar liur yang besar di bawah lidah mereka dan selepas itu pasangan dan membiak anak mereka dalam sarangnya. Sarang Burung walit dihasilkan oleh burung-burung walet dari kelenjar ludah mereka dan rembesan nilai tinggi ini disebut sarang burung walit yang boleh dimakan.

Ladangan Burung Walit.

 Sarang burung walit Dihasilkan oleh burung walet dari kelenjar liur mereka dan rembesan nilai tinggi ini dipanggil sarang burung yang dimakan atau digunakan oleh manusia.

gallery/pic30

 Penyelidikan pada sarang burung walit menunjukkan kandungan nutrisi karbohidrat, asid amino dan mineral, dengan Glikoprotein dalam karbohidrat sebagai bahan utama. Sarang burung walit kaya dengan asid sialik yang dikatakan menyumbang kepada perkembangan neurologi dan intelek pada bayi.

 

 Asid amino dan mineral juga merupakan komponen penting sarang burung yang boleh dimakan. Kandungan asid amino terdiri daripada jenis-jenis pokok yang tidak penting: asid aspartik, asid glutamat dan asid praline; dan dua jenis penting: threonine dan valine. Mereka menyumbang kepada fungsi badan normal seperti sistem imun dan pembaikan tisu.

gallery/image61
gallery/images75

 Sarang ini dihasilkan oleh burung walet di premis di mana parameternya sama dengan kediaman gua semulajadi burung walet sarang burung misalnya. Sarang Burung Premis

 

 Terdapat dua spesies burung walet penghasil sarang yang boleh dimakan, iaitu aerodramus fuciphagus dan Aerodramus maximus, kedua-duanya biasanya terdapat di negara-negara Asia Tenggara.

gallery/image59
gallery/image60

Sarang Burung Walit Bahan Mentah Tidak Dibersihkan.

 Sarang burung walit dituai dari gua-gua dan ladang-ladang yang mungkin termasuk penyortiran, penggredan, pemangkasan, berat dan pembungkusan tanpa sebarang proses pembersihan. Sarang ini dihasilkan oleh burung walet di premis di mana parameternya sama dengan kediaman gua semulajadi burung walet sarang burung yang boleh dimakan. contohnya, Sarang Burung Walit Premis

gallery/pic31
gallery/pic32
gallery/image46
gallery/image47
gallery/images74
gallery/pic18